Torrons i Mel Alemany promociona el Montsec amb l’art dels seus torrons, guardonats als premis Great Taste

L’empresa d’Os de Balaguer, la més premiada als ‘Great Taste 2017’, presenta la segona edició d’una sèrie limitada d’art i torró de col•lecció per aquest Nadal, inspirada en ‘Els sons del Montse

La caixa, il•lustrada per artistes del territori, ha estat elaborada íntegrament per persones amb discapacitat de la fundació Ilersis Shalo

El Castell d’Os de Balaguer acull dissabte l’acte públic de presentació del projecte, amb un concert i tast de torró amb Berta Puigdemasa i Ivan Gràci

La iniciativa és part del projecte ‘L’Univers Alemany. Art, cultura, humanitat’, que aposta pel territori, la cultura i la no robotització

Os de Balaguer, 30 d’octubre de 2017.- Reivindicar el territori del Montsec com un valor intrínsec de l’empresa i promocionar-lo maridant els seus productes amb accions de dinamització cultural. Aquest és l’objectiu de Torrons i mel Alemany, que avui dilluns ha presentat al Castell d’Os de Balaguer la segona edició de la sèrie limitada d’art i torró de col•lecció, inspirada aquest any en “els sons del Montsec”, i il•lustrada per dos artistes del territori, Víctor Pedra i Josep Talamonte. La caixa està concebuda com un regal gourmet d’aquest Nadal.

Alemany ha estat l’empresa més premiada enguany als premis Great Taste, amb 8 estrelles. El torró d’aquesta caixa exclusiva de fet, ha estat recentment guardonat amb als premis Great Taste, considerats l’Oscar del món de l’alimentació delicatessen. Cada caixa inclou tres barretes de torró (Torró Dur, Torró Tou i Torró de Crema Torrada) i una làmina amb l’obra original dels autors, Víctor Pedra i Josep Talamonte.

Pedra i Talamonte, artistes que creen i resideixen als nuclis d’Alberola i Os de Balaguer, s’han inspirat en “els sons del Montsec” per il•lustrar les caixes d’aquesta sèrie limitada d’art i torró de col•lecció, de la qual se n’ha fet una tirada de només 2.000 unitats (1.000 de cada model). L’obra de Víctor Pedra porta per títol “L’ametller del Montsec” i l’obra de Josep Talamonte es titula “Xss” i es podran adquirir a la botiga de Torrons i Mel Alemany d’Os de Balaguer, al Monestir de les Avellanes i a establiments de la comarca i a Lleida, a la botiga Bo de Shalom.

La caixa s’ha acabat de confeccionar a la fundació Ilersis Shalom i forma part del projecte ‘L’UNIVERS ALEMANY. Art, cultura, humanitat’, que aposta per l’arrelament al territori, l’impuls a la creativitat artística i la humanització dels processos de producció.

LES IL•LUSTRACIONS DE LES CAIXES:

Esquerra: Obra de Víctor Pedra, amb el títol «L’ametller del Montsec”

Dreta: Obra de Josep Talamonte, amb el títol «Xss”

CONCERT D’ARPA I GUITARRA ELÈCTRICA DISSABTE AL CASTELL D’OS

L’arpista Berta Puigdemasa ha acompanyat avui musicalment la roda de premsa de presentació del torró de col•lecció.

I és que Alemany ha organitzat aquest any, com a novetat, un concert i tast de torró obert a tothom el proper dissabte 4 de novembre a les 18.00 h al Castell d’Os de Balaguer, que serà la presentació oficial del torró de col•lecció d’enguany. El concert, “Els Quatre Elements”, va a càrrec de l’arpista Berta Puigdemasa i el guitarra elèctrica Ivan Gràcia.

“Els Quatre Elements” és una suite per a arpa i guitarra formada per quatre moviments, cadascun d’ells dedicat a un element: Aigua, Aire, Terra i Foc. Amb una posada en escena espectacular, la força de la natura parla a través de la música. El so de l’arpa i de la guitarra, dos antics instruments de corda pinçada, es combinen amb l’ampli ventall de possibilitats sonores que permeten els transformadors de so del segle XXI, creant un so atmosfèric, innovadores textures musicals i exquisides melodies que transporten l’oient a un altre món.

‘L’UNIVERS ALEMANY’. ART, CULTURA, HUMANITAT

Els conceptes ‘Art, cultura, humanitat’ són els tres pilars de l’empresa, sempre tenint com a base la seva fixació al territori del Montsec.

  • Art, entenent el suport a l’art i la creativitat com a font de creació de noves oportunitats per un territori, com les caixes de torró de col•lecció que s’han presentat avui, amb la inspiració en el Montsec. Amb aquesta voluntat i recreant l’esperit de l’àvia Mundeta, que al segle XIX va idear un caramel amb mel i fruits secs, Alemany aposta per la creativitat per mantenir el vincle amb el territori
  • Cultura, entesa com l’aposta de l’empresa per vincular-se a propostes culturals que permetin associar el Montsec a la cultura i per tant, ‘contribuir a crear’ la marca Montsec també en l’àmbit de la cultura. Així, per exemple, Alemany ha donat suport a projectes de projecció del Montsec cap enfora com el Festival Vallsonora, ha estat present als Premis Gaudí de Cinema o a altres festivals del territori, com el festival Cua d’Estiu.
  • Humanitat, entesa com la no robotització dels processos industrials de l’empresa. Un dels motius pels quals Alemany ha pogut quedar-se al Montsec és de fet, aquesta aposta estratègica per la humanització. Així per exemple, part del packaging i l’etiquetatge dels seus productes (mel i torró) es porta a terme en els centres especials de treball de 4 entitats que ocupen persones amb discapacitat de les Terres de Lleida (Fundació Aspros, l’Estel, Ilersis Shalom i La Torxa). Com a mostra d’aquest compromís, actualment Alemany ocupa 60 persones de Centres Especials de Treball d’aquestes entitats, el doble que l’any passat.

ELS ORIGENS D’ALEMANY: EL CARAMEL DE MEL DE L’ÀVIA MUNDETA

La història de Torrons i Mel Alemany que s’inicia a finals del segle XIX quan la Sra. Mundeta feia un caramel amb la mel i els fruits secs de la zona. Atès que el Montsec és un terreny aspre i difícil per al conreu, aquesta activitat els resultava una bona alternativa. Aquest caramel es venia als mercats i de forma típica a les trobades de les ermites de l’entorn. D’allí en va sortir el torró que encara produeixen a dia d’avui en les gammes més clàssiques: el tou i el dur.

El proper salt endavant en l’activitat familiar fou l’any 1929, quan el fill de la Sra. Mundeta va visitar l’Exposició Universal de Barcelona, on va comprar una primera màquina per coure la pasta.

Paral•lelament, als anys trenta, el Sr. Miquel Alemany i Boix va començar a treballar amb les abelles i a produir mel amb les tècniques de les arnes mòbils, les quals permetien augmentar considerablement la producció amb molts menys esforços. Va ser un monjo del Monestir de les Avellanes, del mateix municipi d’Os de Balaguer, el que li va ensenyar l’ofici.

El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill, Miquel Alemany Hospital va instal•lar-hi l’envasadora als anys setanta, fet que va permetre a Alemany entrar al mercat amb força amb una marca pròpia. Els fills (Ferran i German Alemany) s’incorporarien els anys 90.

La marca preveu un increment de vendes enguany d’entre un 5 i un 10%. Aquest salt endavant ha estat en bona part gràcies a l’acord comercial amb la cadena britànica de supermercats Marks&Spencer i el reconeixement internacional a través del premis Great Taste, considerats els Oscar de l’alimentació delicatessen.

Segons explica Ferran Alemany, gerent de Torrons i Mel Alemany, “aquest any hem estat l’empresa de l’Estat espanyol que més estrelles hem aconseguit”. L’empresa n’ha obtingut vuit: 3 pel torró de cremada torrada, 2 per la mel de taronger amb pell de taronja i pel còctel apícola i 1 per la mel de farigola.

UNA RECEPTA ÚNICA

El tret diferencial del torró Alemany es deu a una recepta del segle XIX que atorga a la pasta un blanc característic. Una cocció lenta, fruits secs de proximitat i una mel de romaní molt seleccionada són part d’un secret que dóna un gust característic i diferenciat al torró. La recepta data del 1879 quan l’àvia Mundeta va crear un caramel de mel i fruits secs i d’allí en va sortir el primer torró. Des d’aleshores, cinc generacions de la família Alemany han seguit el procés artesanal de l’elaboració del torró.

La mel de marca Alemany es ven principalment a Catalunya, però també a Europa. Fa més d’una dècada que està present a Harrods amb unes petites gerres de mel del Pirineu. També acaba d’introduir-se amb dos distribuïdors als Estats Units i s’ha començat a vendre a Hong Kong i la Xina: el principal país productor de mel del món busca la garantia de qualitat en el producte d’aquesta empresa familiar.

Alemany està especialitzada en mels monoflorals, les quals es recullen als apicultors d’arreu del país.

CLÀSSICS AMB EL TORRÓ I INNOVADORS AMB LA MEL

Amb els torrons, els Alemany són molt clàssics. Elaboren amb la fórmula tradicional del segle XIX i fan el dur i el tou. Han afegit algunes varietats com el crocant, el bombó ametlla i la crema torrada, aquesta darrera amb una gran acceptació entre els consumidors per la tendresa de la massa i el punt cremat. Els torrons estan fets de forma totalment artesanal i envasats en formats de 150 i 300 grams, principalment.

Amb la mel però, són innovadors. Sota el concepte de “mel amb va¬lor afegit”, ofereixen les noves varie¬tats de mel, la línia Gourmet i la línia Salut. En la línia Salut, trobem la mel amb gelea reial, pròpolis o pol•len.

TORRONS I MELS AMB ESTRELLA

L’empresa Alemany ha estat la més premiada a l’edició del 2017 dels Great Taste, considerats els Oscar de l’alimentació delicatessen. El torró de crema torrada –que s’inclou a la caixa d’art- ha estat el més guardonat, amb 3 estrelles, seguit de la mel de taronger amb pell de taronja (2), el còctel apícola (2) i la mel de farigola (1). Un total de 8 estrelles a les que cal sumar les d’anys anteriors, en la que es va reconèixer la mel de castanyer, la mel amb crema d’ametlla, la mel de taronger amb pell de taronja, el torró tou i la torta imperial. Aquesta distinció s’afegeix a l’estrella que va rebre el 2014 per la mel amb crema d’avellana. El premi inclou la mel Alemany al “Great Taste Club”, un club gastronòmic exclusiu dels productes alimentaris delicatessen, en superar la rigorosa prova de qualitat a la qual se sotmet: un tast a cegues de 500 especialistes del món culinari. Les mels guardonades formen part de la línia de mels gourmet d’Alemany.

Entre aquests “jutges” s’hi troben comercialitzadors de productes d’alta cuina, xefs, crítics i periodistes gastronòmics i altres experts, que decideixen els productes guanyadors basant-se només en el seu bon sabor. El logotip del “Great Taste” és un signe de confiança per als consumidors britànics i una garantia del seu excel•lent sabor.

L’ACTIVITAT EMPRESARIAL D’ALEMANY

Torrons i Mel Alemany, ubicada a Os de Balaguer, produeix 50 tones de torró, de les quals un 85% es venen a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 10% a altres països, com és el cas d’Anglaterra. Alemany però, està apostant fortament per la mel. De les 550 tones de mel que envasa, un 80% es consumeix a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 15% va destinada a l’exportació.

Els productes Alemany es poden comprar als supermercats Plusfresc, Condis, BonPreu, Casa Ametller, El Corte Inglés, Sorli Discau i Caprabo, entre altres, a més d’agro-botigues, establiments turístics i comerç tradicional o gourmet.

L’UNIVERS ALEMANY

A la localitat d’Os de Balaguer, sota l’esguard del Montsec i del seu cel excepcional, Torrons i Mel Alemany ha bastit un univers del dolç. Des de fa cinc generacions, la família Alemany elabora torró artesanal i selecciona la mel dels millors apicultors.

De la creativitat necessària per sobreviure en una terra aspra i del profund arrelament als orígens neix l’Univers Alemany. Un projecte de Torrons i Mel Alemany que promou una mirada al món des del Montsec i cap al Montsec.

Una constel•lació particular en què les persones passen al davant de les màquines, els artistes creen la realitat quotidiana i les estrelles guien l’itinerari que s’ha de seguir.

BENVINGUTS A L’UNIVERS ALEMANY

ART, CULTURA, HUMANITAT

www.alemany.com

Web: www.alemany.com

Facebook: www.facebook.com/alemany1879/

Twitter: twitter.com/alemany1879

Instagram: www.instagram.com/alemany1879/

Youtube: www.youtube.com/channel/UCKmC3oJTGfEiShe0caXVAiw?view_as=subscriber

 

 

También te podría gustar...

Deja una respuesta