La pastisseria Oriol Balaguer guanya el II Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya

El conegut pastisser i xocolater, amb pastisseries a Barcelona i Madrid, s’ha imposat als 24 participants, en un certamen amb un altíssim nivell

Giuseppe Piffaretti, autor del millor panettone del món, així com l’últim guanyador del certamen, Yann Duytsche, han format part del jurat

El conegut pastisser i xocolater Oriol Balaguer, amb establiments a Barcelona i Madrid (La Duquesita), s’ha proclamat avui guanyador del II Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya. Balaguer s’ha imposat a un total de 24 pastissers de tot l’Estat que s’han presentat al certamen.

El seu panettone ha obtingut 685 punts d’un màxim de 700 i el jurat ha destacat el seu sabor excel•lent, la seva textura i aroma. A més de pastissers procedents de tota Catalunya, han participat en el concurs professionals procedents de Madrid, Murcia, Alacant, València, Granada, Vitoria i Zamora.

Nascut al 1971 al municipi de Calafell (Tarragona) en una família de pastissers i xocolaters, Oriol Balaguer va formar-se justament a l’Escola de Pastisseria de Barcelona, seu del concurs. Els seus estudis posteriors en Belles Arts van dotar-lo de coneixement de disseny i estructures artístiques, que ha anat aplicant en el seu dia dia i en les seves creacions. El 2015, Balaguer també va guanyar el concurs Millor Croissant Artesà de Mantega d’Espanya.

El concurs, que ha arribat a la seva segona edició, va ser creat el 2016 per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) arran de el “boom” que experimenta des de fa ja un temps aquest dolç d’origen italià. Encara que sense xifres oficials, el Gremi calcula que el seu consum s’ha multiplicat per 10 en els últims sis anys i que és el dolç de Nadal que, sens dubte, creix amb més força. Així es demostra amb el fet que cada vegada són més els pastissers que elaboren panettones artesanals, un pastís que es ven principalment per les dates de Nadal, però que es pot trobar en nombroses pastisseries de tot l’Estat des de la tardor i fins a finals de la primavera.

Un jurat de luxe

El jurat del II Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya, presidit pel xef Giuseppe Piffaretti, autor del millor panettone del món; ha estat format per Pere Camps, president de la Comissió de la EPGB; pel guanyador de l’últim certamen, el xef Yann Duytsche, de la pastisseria Dolç Par Yann Duytshche, de Sant Cugat; pel xef pastisser Ramón Morató, actual Director Creatiu de la marca Cacau Barry; per José Romero, professor de l’Escola de Pastisseria de Barcelona; pel periodista i director de continguts de Vilbo, Alberto Ruíz; per Quico Sosa, gerent de Sosa Ingredients; i la periodista gastronòmica Carme Gasull. Per la seva banda, Rossend Guitart, gerent del Gremi de Pastisseria de Barcelona, ha exercit de secretari del jurat.

Tots ells, des de les 10 del matí han anat valorant l’aspecte (10 punts); el tall (10 punts); l’olor (10 punts); la textura i l’alveolar (10 punts) i el gust (60 punts) dels panettones presentats. Seguint les bases del concurs, cada pastisseria participant ha lliurat tres, tots ells clàssics de fruites (llimona/poncem, taronja i panses) d’entre 700 i 800 grams.

El guanyador del certamen, patrocinat per Sosa Ingredients, s’ha donat a conèixer a les 13h en una gala celebrada a l’Escola de Pastisseria de Barcelona, on se li ha fet lliurament del prestigiós trofeu del Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya, així com d’un xec de 2.000 euros.

L’origen del panettone

No són poques les llegendes i històries que parlen de l’origen del panettone. Una d’elles, ho situa cap a l’any 1490, quan un jove aristòcrata de nom Ughetto Atellani de Futi, va demostrar l’amor que sentia per la filla d’un pastisser de Milà fent-se passar per aprenent i inventant un pa ensucrat en forma de cúpula, amb fruites confitades i aroma de llimona i taronja. Tan deliciós estava aquell pastís, que els milanesos van començar a acudir en massa a la pastisseria a demanar el “pa de Toni”, qui així es feia dir “l’aprenent” improvisat. D’aquí diuen que prové el nom de panettone.

Una altra llegenda situa la creació d’aquest dolç a finals del segle XV en la cort de Ludovic el Moro, senyor de Milà. Sembla que el Duc va celebrar el Nadal amb un gran sopar, però les postres es van cremar. L’encarregat de rentar els plats (Antonio) va aprofitar els ingredients sobrants per pastar un pa dolç i es va oferir a servir-ho com a postres.

El que sí va quedar per escrit és el primer registre del panettone com a dolç nadalenc tradicional milanès, en un article de l’escriptor il•luminista Pietro Verri del segle XVIII, que l’anomenava “pane di tono” (‘pa gran’).

 

 

También te podría gustar...

Deja una respuesta